Fokken

Fokken van een Minipli
Dat is nog niet zo makkelijk.
Erg belangrijk is weet van rasgenetika te hebben. Wat doen verschillende genen met elkaar of juist niet.
Het was per toeval dat twee totaal verschillende krulgenen bij elkaar gekomen zijn: Dat kun je dus nooit afdwingen door twee rassen te verparen.
Hieronder een paar feiten.

 

Feiten:
De Lunkarya heeft een krul die gegolfd is en een stugge vacht dat van het lichaam afstaat.

De Alpaka heeft krullendie in elkaar gedraaid zijn maar is zacht en hangt als het ware langs het lichaam naar beneden. Dat wordt bij de Minipli als "fout" gezien.
Dit is een aandachtpunt als je een minipli koopt let hier op.

Er zijn namelijk Minipli lijnen waar in het verleden Merino en Coronet gebruikt is. Dat was eigenlijk  Not Done omdat een de kopkruin van merino en Coronet niet samen gaat met de mooie pony kruintjes van het peruviantype. Je hebt dan namelijk een genetisch conflikt  in de lijn gestopt. Dat veroorzaakt kruintjes op plaatsen die je niet wilt hebben bijvoorbeeld kruintjes op de schoudertjes op kontkruintjes die helemaal op de rug zitten. daar heb je niks aan. Je bent dan bezig met het fokken wat je totaal niet wilt hebben in je lijnen. Goede fokkers kennen deze lijnen en vermijden die zoveel mogelijk.

Maar wat dan wel?
Zorg dat je de lijn kent waar je mee wilt gaan fokken. Een goede fokker kan je een stambomen laten zien die ver terug gaan en goed kunnen uitleggen.
Of de voorouders op shows zijn geweest. Een keurmeester haalt namelijk de fouten eruit die je zelf niet ziet. Of over het hoofd ziet.
Zorg dat je zelf ras en kleur genetika beheerst. Het ras is namelijk een cocktail van kleuren. veel kleuren zijn door elkaar gemixed. Dat wil je eigenlijk niet hebben, je wilt namelijk doel gericht een kleur fokken.
bezoek shows vooral de kleinere omdat je dan zelf met de fokker kunt praten en ook met een keurmeester.
Ga bij de fokker zelf langs zodat je kunt zien hoe de cavia's erbij zitten. je kunt dan zelf ook nog vragen stellen.